Nästa gång vi ska till vår BM är det dags att göra en sammanfattning av graviditeten och skicka med förlossningsbrevet. För att jag inte ska glömma av vad jag vill har jag redan skrivit en variant.

Vad som är extra viktigt för oss är sen avnavling och det var först förra gången som vår BM sa att det måste stå med i journalen annars måste inte förlossningspersonalen göra det (vilket låter VÄLDIGT MÄRKLIGT men ändå). Därför har jag lagt till ett helt eget kapitel om det i brevet så att det inte ska råda ngra tvivel om vad hur vi vill att de ska göra.

Normal vaginal födsel med välmående barn
Önskar få upp barnet på magen direkt och vill helst föda fram moderkakan naturligt utan medicinsk hjälp eller yttre påverkan. Livmodersammandragande får ges först efter att navelsträngen pulserat färdigt och barnet är avnavlat såvida inte jag håller på att förblöda. Inga ryck i navelsträngen eller hävningar på min mage.

Vaginal födsel om barnet inte mår bra
Önskar få upp barnet på magen direkt medan navelsträngen mjölkas för att ge barnet så god syretillförsel som möjligt innan det eventuellt måste rusas iväg till nåt återupplivningsrum eller dyl. Samma önskemål angående efterbörden som när barnet mår bra.

Vid snitt välmående barn
Samma önskan gällande sen avnavling som vid vaginal födsel.

Vid snitt om barnet ej mår bra
Önskar få upp barnet på magen direkt med mjölkning av navelsträngen.

Önskemål efter barnet kommit ut
• Om pH-prov behöver tas så får det göras på pulserande navelsträng

Som en extra säkerhetsåtgärd ska jag försöka ha sinnesnärvaro nog att be dem plocka undan peangerna. Vet själv hur lätt det är att ”göra saker av bara farten”.

Sen så finns det såklart andra delar i brevet som är viktiga som smärtlindring. Eller min favorit ”Jag är känslig för folk som är putslustiga, klämkäcka eller förringar min prestation/smärta/rädsla. Jag blir lätt irriterad utav upprepande ”lätt beröring”, ta gärna i mig men ordentligt.”.

Och viktigast av allt (det står typ överallt i hela brevet) ”Det är möjligt att jag ångrar mig, det är helt ok. Jag vill inte bli ifrågasatt om det händer”