Vi var på favoritlekplatsen igår kväll, för att trötta ut lejonet till läggdags 🙂 När vi klev innanför grindarna ser vi att det är ytterligare två barn på lekplatsen. En på några år och en yngre, antagligen yngre än Julia.

Julia släpptes ner från vagnen och hon gav sig omedelbart av i riktning mot de övriga två, oblyg som hon är. Snabbt presenterade sig en kvinna som ”Mamma till lilla killen Karl därborta 10 månader”. Jag känner vagt igen henne från högstadiet men vågar liksom inte säga ngt om det. Vi småsnackar medan Karl roar sig med att, till Julias stora glädje, lirka av henne sandalerna.

Efter en stund ska Karl försöka ställa sig upp mot Julia men lyckas istället flänga till henne över ryggen (Julia märkte inte av det) varpå hans mamma rusar upp tar tag i pojkens hand och säger strängt ”Karl, små tjejjer slår man inte, man klappar på dom”. SAY WHAT?! Jag vart så chockad att jag inte fick fram vad jag tänkte men tankarna gick i dessa banorna: Så det är OK att slå stora tjejjer, stora killar och små killar? Är det tillåtet att klappa övriga sorter av barn med eller är det bara unnat små tjejjer?

Hade det inte vart bättre att säga: ”Karl, man slåss inte” alltså bara dra linjen där. Det är inte OK att slåss.Punkt

Efter det la jag mer märke till hur hon talade överlag. Allt killarna gjorde (det äldra barnet var också en pojk) var häftigt, tufft och coolt. Allt Julia gjorde var fint, vacker och sött. Ganska snabbt bestämde jag mig för att detta var inte en mamma jag behövde umgås ngt mer med. Det där tänket är precis vad jag vill undvika för Julia. Jag vill inte att det hon gör, det hon är ska kunna sammanfattas i så utseendefixerade ord. Så meningslösa ord.

Som av en händelse länkade LD till denna fantastiska video bara för någon dag sen med och jag får gåshud när jag lyssnar till denna kvinna.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M6wJl37N9C0[/youtube]

The word pretty is unworthy of everything you will be, and no child of mine will be contained in five letters. You will be pretty intelligent, pretty creative, pretty amazing, but you will never be merely “pretty.”