Jag fick ett klokt mail igår kväll. Ett mail jag inte riktigt orkar skriva om med egna ord så jag saxar Ricks mail rakt av:

Öppna nätverken, bygg kunskapssamhället

Ingen lär väl ha missat att Privatpolislagen Ipred tar effekt imorgon den 1 april. Tajmingen kunde inte varit bättre.

Jag har skrivit mycket tidigare om vad den innebär, och Lobbyn har sagt att de tänker hänga på låset för att få in de första stämningarna redan före lunch. De är verkligen ute efter att skrämmas.

Politikerna har misslyckats med att skydda Internet och att hålla det öppet, fritt och anonymt. Som tur är behöver vi inte politikerna till det. Är vi tillräckligt många kan vi göra det själva.

Det började med en idé från Emma som driver bloggen Opassande. De här repressiva lagarna är ute efter att få oss tysta, att skrämma oss till lydnad. Men jag tänker varken vara tyst eller rädd. Vi medborgare kan faktiskt hålla nätet öppet, fritt och anonymt själva.

Igår och idag har många öppnat sina trådlösa nätverk för besökare. De flesta använder Emmas förslag på namn till nätverket: Ipredia. På det sättet är nätet garanterat öppet, fritt och anonymt — det behövs bara ett par tusen personer som gör så här, så finns det gratis och fritt internet i alla stadskärnor och tätorter. Precis det som politikerna har misslyckats med. Det behövs ett par tusen — och vi som läser det här är nästan femtontusen. Dessutom pratar vi med våra vänner om det.

Ett axplock av de bloggare som hakade på direkt är Kulturbloggen, Zac, Svensk Myndighetskontroll, Jardenberg, Scaber Nestor, Pure Nandi och Varför inte?. Jag själv skrev också.

(Naturligtvis måste man se till att säkra datorerna, om man öppnar upp nätverket, så att utomstående inte kommer åt filerna på datorn. Men det har de flesta av oss redan gjort. Annars är det hög tid ändå.)

Det är dessutom så, att det tog Danmarks medborgare över fem år att hitta en fungerande försvarslinje mot deras version av Ipred, och under tiden hade många barnfamiljer hamnat i slumpens skottlinje och fallit offer för skiv- och filmindustrins utpressning. Den försvarslinjen är just öppna trådlösa nätverk; om vem som helst kan använda nätverket, så anses det inte bevisat vem som har använt det till fildelning, och domstolen har frikänt. Det anses nu vara ett fungerande prejudikat.

Men att vi gör lagar som Ipred och Datalagringsdirektivet verkningslösa är mest en trevlig sidoeffekt av att vi har fått nog av sittande politikers inkompetens och bestämmer oss för att bygga kunskapssamhället själva. Framför allt så vägrar vi vara rädda, utan förstår och är stolta över vad vi bygger. Ett öppet, anonymt och fritt internet på de flesta ställen är precis vad vi behöver just nu – och är också något vi kan bygga tillsammans.

Rick Falkvinge

Och det är helt sant! Så öppna upp ditt stängda nätverk! Släpp Internet fritt det är vår!